2022 - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

2022

Laatste nieuws
30 mei 2022

Bron foto: Fam. Leever

Hendrik Pieter Leever kwam begin augustus 1944 als marinier met de Prinses Irene Brigade aan land in Normandië. Een paar dagen later raakt hij bij St. Comé in de zgn. Hell Fire Corner zwaar gewond bij zware beschietingen door de Duitsers. Zijn zoons Jeff en Mike vertelden dat hun vader nooit veel over de oorlog aan hen heeft verteld. Ook wilde hij nooit terug naar herdenkingen in Normandië. Na zijn overlijden, gingen zijn zoons spitten in zijn geschiedenis en ontdekte dat hij nooit het Invasiekoord had ontvangen. Op 30 mei werd het koord alsnog door Regimentscommandant George Dimitriu aan de familie uitgereikt.
Klik hier voor een interessante video over deze gebeurtenis.9 mei 2022

Het zal je maar gebeuren dat je in Herpt, vlakbij het Brabantse Heusden, op zolder aan het verbouwen bent en per toeval een opschrift op het dakbeschot vindt van een soldaat van de Prinses Irene Brigade, die daar midden april 1945 bivakkeerde.
Het opschrift luidde: "...Beumer, Army No. ... Prinses Irene Brigade, III Unit, Singelstraat 35 Arnhem". Helaas was niet alles meer leesbaar en werd door journalist Gert-Jan Buijs o.a. de hulpvan webmaster Richard van de Velde ingeschakeld. In zijn archief vond hij zijn ontbrekende legernummer en kon hij ook zijn geboortedatum terugvinden. In een oud adresboekje dat zijn vader begin jaren tachtig van de brigade had gekregen stonden alle namen en adressen (er was toen geen AVG... ) van de veteranen en ook de naam van Hein Beumer stond daarin. Hij woonde toen in Leusden. Gert-Jan speurde zijn vier kinderen op en schreef toen het omvangrijke levensverhaal van Hein op een dubbele pagina in het Brabants Dagblad en Gelderlander. Hier is de link daarheen. (Wel even gratis lid worden......) https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/het-cirkeltje-rond-op-zoek-naar-soldaat-beumer-dit-was-mijn-vader-en-ik-ben-trots~a17b8912/

24 februari 2022

Op 23 november 1944 kwam Wachtmeester Jacob Visbeen in de omgeving van Souburg (Walcheren) bij het ruimen van achtergebleven Duitse explosieven om het leven.  Het hele verhaal van Jacob Visbeen is te lezen op http://www.prinsesirenebrigade.nl/visbeen,-j..html .


Op donderdag 24 februari 2022 werden op plechtige en waardige wijze de militaire onderscheidingen, waarop hij nog recht had, overgedragen aan zijn nabestaanden.Noot bij de foto onderscheidingen: Het Oorlogsherinneringskruis met de gespen “Normandië 1944” en “Krijg te Land 1940-45” en drie “War Medals WO II” v.l.n.r. (“The 1939–1945 Star”, “The France and Germany Star” en “The War Medal George VI 1939-45”).

De ceremonie vond plaats bij zijn graf op de Algemene Begraafplaats in Middelburg. Majoor ds. Teun de Ridder verzorgde het woord van bezinning en er werden namens Commandant Landstrijdkrachten bloemen gelegd d.z.v. de Sectie Ceremonieel en Protocol. Het Regiment werd vertegenwoordigd door Oud-strijder KNBPI Frans van der Meeren, Regimentsadjudant Joost Borrenbergs, personeel van de Regimentsverzameling GFPI en enkele (Zeeuwse) veteranen.
Bovenstaande foto’s van de ceremonie zijn gemaakt door Colin Bal.

16 februari 2022

Naamgeving Prinses Irene Brigade Brug in Hedel

De Maasbrug bij Hedel omgedoopt tot Prinses Irene Brigade Brug (Bron. R. van de Velde)
 

 
Het blijft bijzonder als een straat of brug de naam Prinses Irene Brigade krijgt. Ditmaal was het de beurt aan de verkeersbrug bij Hedel, die deze naam met ere mag dragen.


 
 
Gevechten rond Hedel eind april 1945 (Bron: NIMH)

 
Tussen 22 en 26 april 1945 voerde de Prinses Irene Brigade zware strijd in Hedel en leed daar haar grootste verliezen in de veldtocht, toen er maar liefst twaalf veelal jonge brigadisten sneuvelden. Voor een goed overzicht van deze gebeurtenissen verwijs ik graag naar deze webpagina: http://www.prinsesirenebrigade.nl/hedel.html

 
Na de oorlog eerde de gemeente Hedel hun toenmalige commandant A.C. De Ruyter van Steveninck met een straatnaam en sinds 2003 staat er in een plantsoen in het centrum van het Gelderse stadje tevens een fraai herdenkingsmonument, waar onze conservator Hans Sonnemans de drijvende kracht achter was. Het betreft een muur met daarop een stenen plaquette met het embleem van de Irene Brigade en de namen van alle gesneuvelden brigadisten. Bovenop het monument is ook de historische hectometerpaal 26.1 toegevoegd, als symbolische verwijzing naar de landing in april 1945 in Hedel.
 
Op 5 november 2020 nam de gemeenteraad van Maasdriel unaniem een motie aan om de tot dan toe naamloze, beeldbepalende verkeersbrug in Hedel te vernoemen naar de Prinses Irene Brigade. “Volgens initiatiefnemer en gemeenteraadslid Tom van Engelen van D66, draagt het blijvend in herinnering houden van de strijders tegen de nazi-bezettingsmacht bij aan het besef dat vrijheid een groot goed is. Verder vindt hij “het eerbetoon ook passen bij de traditie van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de opvolger van de Irenebrigade, om rekruten die voor hun opleiding zijn geslaagd in de Maas bij Hedel te dopen.”
 
Vervolgens vroeg de gemeente aan Richard van de Velde of hij kon zorgen voor de tekst en foto’s op het 100 x 70cm grote informatiebord, dat bij deze brug zou komen te staan. Hij vond het echter belangrijk dat ook een plaatselijk historicus zijn/haar licht erover wilde laten schijnen en benaderde daarvoor voorzitter Arie van Driel, van het Historisch Museum van Hedel. In dit museum is een vakkundig overzicht gemaakt van de strijd om Hedel en zijn er ook persoonlijke spullen van de omgekomen Brigadisten te bewonderen. Arie en Richard hebben in het najaar van 2021 vele tientallen uren besteed om zowel de geschiedenis van de Brigade als de strijd in Hedel beknopt, en heel soms gedetailleerd, op dit infobord te krijgen. Hans Sonnemans,conservator van de Regimentsverzameling, heeft op hun verzoek de foto’s en teksten nauwgezet op onvolkomenheden gecontroleerd en gaf er al snel zijn fiat aan. (Nogmaals dank, Hans!) Het eindresultaat mag er zijn, zoals u kunt zien op bijgaande foto.


 
 
Het memorybord (Foto: R. van de Velde)


 
 
Speech van wethouder Van Hoften (Foto R. van de Velde)

 
De ceremonie voor de onthulling van het infobord bij de verkeersbrug, was door de Gemeente Maasdriel gepland op 16 februari om 09.00 uur aan de noordzijde van de Maasbrug. Helaas was het die morgen erg druilerig en winderig weer, maar op het moment suprême was het nagenoeg droog. Zodoende konden Wethouder Erik van Hoften van de gemeente Maasdriel, burgemeester Jack Mikkers van de gemeente ’s-Hertogenbosch en Arie Vermeij, namens de Stichting Brigade en Garde Prinses Irene, hun uitgebreide speeches zonder paraplu ten gehore brengen aan de ca. 20 genodigden.


 
 
Start van de onthulling van het naambord (Foto: R. van de Velde)


 
 
De 96-jarige Frans van der Meeren bij het Memorybord (Foto: R. van de Velde)

 
Hieronder bevond zich o.a. een afvaardiging van het bataljon en ook onze krasse veteraan Frans van der Meeren, die zelf bij acties in Hedel actief is geweest. Hem viel natuurlijk de eer te beurt om samen met de burgemeester en de wethouder, de gemeentevlag van Maasdriel van het Memorybord te halen en zo officieel de naamgeving te bekrachtigen. Frans deed dat met veel verve en hij was zichtbaar geroerd bij de aanblik van de foto’s van zijn omgekomen oud-collega’s.
Vervolgens werden in de motregen de twaalf omgekomen Brigadisten herdacht en werd op Frans geproost met de lijfdrank van de Brigade: het traditionele glaasje calvados. Niet een al te vol glaasje, want het was pas 9.30 uur in de morgen….
Vermeldingswaard is dat aan de Bossche kant van de brug eenzelfde informatiebord staat als aan de Hedelse kant.
Na afloop van de onthulling was er nog een gezellig samenzijn met koffie en heerlijke appeltaart in herberg De Zwaan in het centrum van Hedel en kon iedereen terugkijken op een geslaagde ceremonie. Hopelijk mogen we bij dit soort gelegenheden nog vaak een beroep doen op Frans. Hij was de kers op de taart.
De komende jaren kunnen aan de nieuwe rekruten van het 17e Painftbat Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de invasiekoorden worden uitgereikt in de directe nabijheid van hun eigen Prinses Irene Brigade brug. Hopelijk maakt dat gevoel de duik met het koord in het Maaswater minder fris.
Komend jaar zullen vijf straten in de nieuwe Hedelse wijk De Groene Akkers vernoemd worden naar brigadisten, die bij Hedel zijn gesneuveld. Ook hiervoor hebben Arie en Richard  inmiddels al een fraai en indrukwekkend Memorybord ontworpen. Over de precieze datum van deze onthulling zullen we u bijtijdig informeren.

Terug naar de inhoud