De Gelderlander 8 november 2007

'Na 63 jaar is het mysterie van de Florastraat ontrafeld'

door Geert Geenen
 

08 nov 2007, 02:59 - BOVEN-LEEUWEN - "Hier gebeurde het." Wim Bull wijst naar de plek aan de Florastraat in Boven-Leeuwen.

Hier werden op 7 oktober 1944 Marinus Kroon en Raymond Arnoti door Duitse kogels geraakt en vervolgens door hun eigen op scherp staande handgranaten uiteen gereten. Wim de Heuvel: "Ik zie de film weer voorbijkomen." Richard van de Velde: "Na 63 jaar is het mysterie ontrafeld. En nu nog een plaquette, een eerbetoon aan deze jongens die zo ver van huis stierven, op deze plek."

Kroon en Arnoti waren destijds met 24 andere soldaten van de Prinses Irene-brigade ondergebracht op de Florastraat 76, het ouderlijke huis van de toen 10-jarige Wim Bull. De Duitsers waren die nacht ter hoogte van waar nu de verkeersbrug is, de Waal overgestoken en hadden, tot aan de Tesstraat, 42 woningen in vlammen gezet. Wim de Heuvel, 22 op dat moment en de overbuurman van Bull, herinnert zich dat hij rond een uur of twee die nacht was opgestaan om naar de vlammenzee aan de dijk te kijken.

"Op dat moment werd de patrouille voor de boerderij van Bull afgelost. De twee nieuwe soldaten stonden er nog maar net of ik hoorde twee knallen."

De Heuvel zag twee Duitse soldaten langs de dijk rennen. "Ik had ze eerder al herkend aan hun helmen." Hij achtervolgde hen op veilige afstand tot aan de Waal, waar ze in een bootje stapten.

Van de Velde: "Tot nu toe werd wel eens gesuggereerd dat Arnoti of Kroon door NSB'ers of, per abuis, door Stoottroepers waren geraakt. Dankzij deze ooggetuige, meneer De Heuvel, weten we nu zeker dat het Duitsers waren."

Wim Bull herinnert zich die dag vooral, omdat hij samen met zijn vader en zus Tilly nog wat achtergebleven resten van de dode soldaten bijeen moest vegen. "Met een bezem en een schop." De lichamen van Kroon en Arnoti waren toen al naar Horssen overgebracht, waar ze op het protestantse kerkhof werden begraven.

Van de Velde, wiens vader in 1944 ook als brigadist in Boven-Leeuwen was, heeft zichzelf als taak gesteld een herinnering aan de Florastraat geplaatst te krijgen. De gemeente West Maas en Waal is tot nu toe niet enthousiast. Maar eens zal er zo'n blijvende herinnering komen, weet Van de Velde zeker.