Burgt, W.C. v.d. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Burgt, W.C. v.d.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Burgt
Tussenvoegsels: van der
Voornaam: Wilhelm Christian
Voorletters: W.C.
Rang: Sergeant
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Terschelling
Geboortedatum: 11-04-1923
Overlijdensplaats: Overloon
Overlijdensdatum: 16-10-1944  
Begraafplaats: Overloon War Cemetery Gemeente Boxmeer
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland
Vak: IV
Rij: D
Nummer:13     

Foto: G. Berkers

De ouders van Wilhelm ("Wil") waren de uit Velsen afkomstige machinist/stuurman Jacobus van der Burgt en de uit Schoonoord (Dr.) afkomstige onderwijzeres Jacoba Vossers. Haar vader was dominee "op West" op het eiland en er is daar nog steeds een basisschool naar hem vernoemd. Jacobus had op Terschelling de Zeevaartschool gevolgd. Jacobus en Jacoba trouwden op Terschelling op 2 januari 1919 en kregen daar samen vier kinderen: Jacobus Gerrit van der Burgt (*1919- ?), Gerrit Johan van der Burgt (*1921-?), Wilhelm Christian (Wil) van der Burgt (1923-1944) en tenslotte Dorette Antonia Ida van der Burgt (*1925).

Wil met zijn zusje Dorette in 1927 (Bron: Fam. Geldoff)


v.l.n.r Gerrit, Dorette, Jacobus en Wil ong. 1934 (Bron: Fam. Geldoff)

De vader van Wil  solliciteerde als docent aan de Zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen en werd aangenomen. Het gezin woonde vanaf 1930 achtereenvolgens in Vlissingen, Veere en tenslotte in Kamperland, gem. Wissenkerke. Op last van de Duitse overheid verhuisde de Zeevaartschool in de oorlog naar Nijmegen en de familie Van der Burgt verhuisde daar in 1944 ook naartoe en woonde er op Kerkpad 6 te Nijmegen.
Wil had ondertussen met goed gevolg het gymnasium doorlopen en werkte daarna als waterbouwkundige bij Rijkswaterstaat.

Controlelijst (bron: G.W. Berkers)


Overlijdensverklaring van de Royal Ulster Rifles (bron: G.W. Berkers)

Wil van der Burgt in 1944 Bron C. Geldoff

Op 6 oktober 1944 meldde de dan 21-jarige Wil zich 'als vrijwilliger op de voet van een gewoon dienstplichtige' aan bij de Prinses Irene Brigade. Hij maakte pas elf dagen deel uit van de Headquarters van de Prinses Irene Brigade, toen hij als tolk-soldaat werd gedetacheerd bij het 2nd Battalion Royal Ulster Rifles. Die stond onder commando van Luitenant-Kolonel I.C. Harris. Dit bataljon was onderdeel van de Britse 9e infanterie Brigade. Hun opmars verliep in september 1944 voorspoedig tot net ten noorden van Venlo, bij het plaatsje Overloon. Hier raakten ze in een zware strijd gewikkeld met de Duitsers die zich daar hadden verschanst. Er vond een grote tankslag plaats en de plaatselijke bevolking sloeg op de vlucht. De Amerikanen zetten de aanval in en werden na negen dagen felle strijd afgelost door de Britten.


Eerste begraafplaats op de Venrayseweg. Links het graf van Wil. Bron: C. Geldoff

Op 12 oktober brak de hel los toen 300 Britse kanonnen en 100.000 granaten Overloon compleet verwoestten. Tijdens deze gevechten sneuvelde de pas 21-jarige Wil op 16 oktober 1944, vermoedelijk door een mortieraanval. In laatste ogenblikken heeft hij nog bijstand gekregen van een katholieke Engelse aalmoezenier. Dat gebeurde in een troepenverbandplaats voor eerste hulp in de kelder van een boederij, vlakbij de plaats waar hij getroffen werd. Wil werd op diezelfde dag nog begraven op een geïmproviseerde begraafplaats aan de Venrayseweg, bij De Vers. Begin 1945 werd hij herbegraven op de CWGC-begraafplaats in Overloon.
Het duurde nog enkele dagen voor de laatste weerstand van de Duitsers werd gebroken en Venray e.o. op 18 oktober werd bevrijd door de Britten. Vervolgens konden die weer aan hun opmars beginnen.
De ouders van Wil plaatsten op 27 oktober 1944 een overlijdensannonce in De Gelderlander: "In het strijdgewoel nam God van ons, onze zoon".
Ondanks zijn Nederlanderschap is hij als enige begraven op de British War Cemetery te Overloon. Dit laatste heeft vermoedelijk te maken met het feit dat hij door de Irene Brigade als tolk was uitgeleend aan de Engelsen.
Overlijdensadvertentie van Wil

Vluchten uit Overloon op last van de bezetter. Klik hier voor 9 getuigenverklaringen van mensen die de evacuatie uit Overloon hebben meegemaakt.

Bron: Ludmilla van Santen en leden van www.stamboomvragenforum.nl en Leo Janssen en Carla Geldoff


Terug naar de inhoud