Heijer, C. den - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Heijer, C. den

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Heijer
Tussenvoegsels: den
Voornaam: Cornelis
Voorletters: C.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Onderscheiding: KvV
Geboorteplaats: Scheveningen
Geboortedatum: 10-03-1924
Overlijdensplaats: Dongen
Overlijdensdatum: 31-10-1944  
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Land: Nederland
Vak:  
Rij: 10
Nummer: 31      

De ouders van 'Cor' waren Cornelis den Heijer (1892-1975) en Gerritje de Zwart (1893-1974), beide uit Scheveningen. Ze trouwden op 21 juni 1916 in Den Haag.
 
Cor den Heijer maakte als matroos deel uit van de bemanning van de motorlogger Katwijk 110, met de naam Gijsbert Karel van Hogendorp. De andere bemanningsleden waren: Pieter Grootveld, Johannes Dijkstra, Dirk Bakkenes, Willem Bron, Jacob Harteveld, Jan Klein, Jacob de Mos, Arie de Mos, Jacob de Roode, Willem Spaans, Mink Verbaan, Nico van der Zwan en Jan Roest. Dit schip werd door de Duitsersd gebruikt als spionageschip buiten de 3 mijlszone. Op 29 augustus 1942 voer de Katwijk 110 de haven van IJmuiden uit. De volgende dag overmeesterde de bemanning geheel volgens plan de Duitsgezinde schipper Grootveld en marconist-spion Dijkstra en ontwapende hen.
Op maandag 31 augustus 1942 stuurde de nieuwe stuurman De Mos de KW 110 dwars door Britse mijnenvelden en naderde de haven van Scarborough. Een Engels oorlogschip vuurde waarschuwingsschoten af. De bemanning gaf met behulp van twee van huis meegenomen witte lakens en een Nederlandse vlag een duidelijk signaal af. De volgende morgen bereikte de KW 110 geëscorteerd door een Britse bewapende trawler de Fish Quay. De Engelsen haalden het schip met de tien Scheveningers aan boord op feestelijke wijze binnen en brachten daarna de bemanning voor nader onderzoek over voor een antecedentenonderzoek naar de Partriotic School in Londen.
Deze bemanning bestond uit: Pieter Grootveld, Johannes Dijkstra, Dirk Bakkenes, Willem Bron, Jacob Harteveld, Jan Klein, Jacob de Mos, Arie de Mos, Jacob de Roode, Willem Spaans, Mink Verbaan, Nico van der Zwan, Jan Roest en Cor den Heyer.
Cor heeft bij K.B.van no. 11 van 25 februari 1943 het Kruis van  Verdienste gekregen, wegens "het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt."
Cor werd al snel hierna ingedeeld bij de Verkenningsafdeling van de Prinses Irene Brigade, waar hij soldaat werd.

Cor maakte de hele veldtocht van de Brigade vanaf 1944 mee. Na de gevechten in Broekhoven, nabij Tilburg, kreeg de Brigade het bevel om te vertrekken naar Maasbrug, een verzamelrayon ten westen van Tilburg. Daar aangekomen kwam de Brigade onder bevel van de 7th Armoured Division. Gevechtsgroep I bezette station Rijen en patrouilleerde tussen Rijen en De Vijf Eiken. Gevechtsgroep II nam stelling bij de viersprong van de wegen Rijen-Gilze en Tilburg-Breda. Gevechtsgroep III kwam in reserve in Hulten, terwijl de Verkenningsafdeling en de commandopost net buiten dit dorpje lagen.
Op 30 oktober schakelde de artillerie een Duits anti-tankkanon uit, waarbij 20 Duitsers sneuvelden. De volgende dag werd de Brigade verplaatst naar Raamsdonkveer. Via Tilburg, waar de meeste Brigademannen voor het eerst in contact kwam met de plaatselijke bevolking en Dongen kwam de Brigade aan in Oosteind, ten westen van 's Gravenmoer. Ook hier patrouilleerde de verkenningsafdeling, maar ontmoette geen vijandelijkheden.
Op 1 november betrokken Gevechtsgroepen 1 en III stellingen bij Waspik-Raamsdonkveer, vanwaar patrouilles naar de Bergsche Maas werden uitgezonden om infiltratiepogingen van de Duitsers in zuidelijke richting te voorkomen. In deze periode kwam Cor om het leven door een geladen wapen dat op de grond viel.

Met dank aan Engelandvaarderskatwijk
 
Zoeken
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu