J.D. van Sluis - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

J.D. van Sluis

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam: Sluis
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Jan Dirk
Voorletters: J.D.
Rang: Owmr. te voet
Mil. onderdeel: Kon.Mar.
Geboorteplaats: Axel
Geboortedatum: 19-10-1898
Overlijdensplaats: Wolverhampton, Staffordshire
Overlijdensdatum: 20-04-1944
Begraafplaats: Borough Cemetery te Wolverhampton
Gemeente: Wolverhampton  
Provincie: Staffordshire
Land: Verenigd Koninkrijk
Vak: WP
Nummer: 47

Bron foto grafsteen: OGS

Jan Dirk van Sluis is geboren op 19 oktober 1898 in Axel. Op 26-jarige leeftijd trouwde hij op 16 april 1925 in Hontenisse (nabij Hulst) met de 23-jarige Cornelia Maria Geene (1901-1987). Zij kregen geen kinderen samen.
  
 
Jan Dirk met zijn zwager Marien bij kazerne in IJzendijke. Jan Dirk  poseert met Engelse toeristen aan de grens.Marechausseekazerne te IJzendijke  ( Foto: J.Wolfert)                                         Marechaussekazerne Koewacht      

Brigade 's -Hertogenbosch (Foto: S.A.N. Jol)

  • van 01-05-1919  Rang: opper-wachtmeester bij de Marechaussee, werkzaam bij de brigade te IJzendijke
  • vanaf 17-11-1924 - tot 01-04-1932 Wachtmeester Koninklijke Marechausee te voet, Standplaats Koewacht Eedsaflegging op woensdag 3 december 1924 te Koewacht, datum benoeming   17-11-1924
  • tot 10-05-1940 wachtmeester 1e klas, Staf van de 1e Divisie van de Marechaussee in 's-Hertogenbosch


Viering 125-jarige bestaan van de Marechaussees te 's -Hertogenbosch in 1939
Zittend  vlnr. Opperwachtmeester brigadecommandant Adriaanse; adjudant administratie  landmacht, is naar Engeland gegaan, naam onbekend; officier landmacht  (inlichtingenofficier); Divisiecommandant De Koning; Kapitein Kist; Adjudant Van  der Ley.

Jan Dirk van Sluis maakte in Nederland als wachtmeester 1e klas deel uit van de Staf van de 1e Divisie van de Marechaussee in 's-Hertogenbosch. Hij vluchtte in de vroege morgen van 10 mei 1940 met de overige stafleden via Vught naar Tilburg.
Voor een verdere uitgebreide verslag van deze vlucht klik hier.

In de zomer van 1940 was in Londen al zeer uitvoerig over de bestemming van het Nederlandsch Legioen gesproken en werd besloten tot de vorming van een Brigade (regiment). De organisatie werd doorgespeeld naar de Inspekteur der Nederlandse Troepen de reservekolonel G.B. Noothoven van Goor, die op 22 mei 1940 benoemd was tot generaal-majoor en vervolgens dus tot I.N.T. Generaal Noothoven van Goor was naar Engeland uitgeweken nadat hij enige tijd had gefungeerd als hoofd van de militaire missie bij het Belgische opperbevel. De I.N.T. had in oktober 1940 eveneens zijn  standplaats in Porthcawl verlaten om zich, op enige tientallen mijlen van Congleton verwijderd, in het plaatsje Knutsford te vestigen. Hier was opperwachtmeester Jan van Sluis ook gedetacheerd.Het eerste graf van Jan in Wolverhampton (Bron: OGS)

Jan is op 20 april 1944 ten gevolge van een beroerte (Apoplexia atak) overleden in het ziekenhuis in Wolverhampton. Hij is begraven met alle ceremonieel op de Borough Cemetery te Wolverhampton. Dominee Dei sprak de grafrede uit.


Midden jaren zeventig werd Jan Dirk van Sluis op de Willem III-kazerne in  's -Hertogenbosch posthuum geëerd. Zijn weduwe (vrouw helemaal links) was daarbij ook aanwezig.  
 
Met dank aan Piet Geene en diverse leden van www.stamboomvragenforum.nl   w.o. Ludmilla van Santen
Terug naar de inhoud