Kamp. P. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Kamp. P.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Kamp
Voornaam: Pieter
Voorletters: P.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Dinteloord
Geboortedatum: 23-03-1921
Overlijdensplaats: Hedel
Overlijdensdatum: 20-04-1945    
Gemeente: Steenbergen
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland
Vak:  
Rij: 1
Nummer: 8       

De ouders van Pieter waren landbouwer Dirk Kamp en Antonia de Vos. Het gezin woonde aan de Bloemendijk C 205 in Dinteloord.

Pieter kwam in dienst van de BNS op 6 februari 1945 en werd na een korte opleiding in het nabij gelegen Bergen op Zoom op 31 maart 1945 bij de 1e gevechtsunit van de Irene Brigade ingedeeld. Zijn één jaar oudere broer Karel kwam op 7 mei 1945 bij de BNS.

Pieter kwam op 24-jarige leeftijd op 25 april 1945 bij gevechten te Hedel om het leven.
De pelotonscommandopost (boerderij De Woerd) van luitenant Rueb was bijna door de Duitsers overlopen. Ze zaten al in de tuin en hadden zich in de gebouwen achter de boerderij verschanst. Toch wist luitenant De Roos de post te bereiken.

'Via de veldtelefoon meldde hij de majoor: "Ik zit hier, stuur direct versterking anders ben ik het kwijt !" De toestand is kritiek.'

Een hevige vuurstoot had de 2 inch mortier van  het peloton buiten gevecht gesteld. Twee mannen raakten zwaargewond. Eén van hen werd door Rueb en korporaal Tiemersma naar binnen gedragen. De andere, soldaat Van Veenendaal, zou de volgende dag aan zijn verwondingen bezwijken.
Sergeant Germans rende de boerderij binnen om hulp te vragen voor zijn 2de sectie. Door een kogel werd hij van achteren getroffen en zakte naast zijn pelotonscommandant in elkaar. Hij was op slag dood.
Verbeten probeerden de luitenants De Roos en Rueb met handgranaten en vuur uit hun stenguns, de vijand uit de boerderij te houden. Toen zette het derde peloton van sergeant-majoor Huizinga net op tijd de aanval in. De hulp kwam echter te laat voor de soldaten Kamp en Morel. Deze twee mannen van het vierde peloton waren toen al gesneuveld.  (zie voor vervolg verslag bij "Hedel" elders op deze website.)
Terug naar de inhoud