Achternaam Berkleij Tussenvoegsels  
Voornaam Arend Voorletters A.
Rang Korp.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Onderscheiding  
Geboorteplaats Amsterdam Geboortedatum 19-02-1907
Overlijdensplaats Amiens (F) Overlijdensdatum 29-10-1944

Begraafplaats Stedelijke Begraafplaats Evere te Brussel
Gemeente Brussel
Arend was van huis uit joods, maar hij gaf zelf aan dat hij, net als zijn vrouw, katholiek was. Vandaar het kruis bovenaan zijn grafsteen.
Provincie Brabant
Land BelgiŽ
Vak 10
Rij 18
Nummer 44

Het bedrijf van de vader van Arend (Bron: CBG)

De ouders van Arend waren de joodse koopman Eli(as) Berkleij uit Schoonhoven en de Amsterdamse Alida Dooseman. Zij trouwden op 19 april 1906 in Amsterdam. Arend werd daar geboren op 19 februari 1907 en zijn zus Rosalie op 23 juli 1908. In 1919 verhuisde de familie naar naar Brussel. Zij woonden hier in de chique straat Rue de Turin. De buren op nr. 12 woonden in een door de bekende architect Viktor Horta ontworpen Art Nouveau-huis uit 1892, waarvan u op bijgaande foto de hal ziet.
De ouders van Arend scheidden in mei 1927.
Elias trouwde daarna met de Arubaanse Rencoan en ging vervolgens met haar naar Aruba. Ze kregen daar in 1936 samen ťťn dochter: Helena.

Bron: CBG

Rosalie, de zus van Arend, was van beroep stenotypiste en is samen met haar man Eduard Piller in oktober 1942 omgekomen in Auschwitz. Ze is op 24.08.1942 met transport no. 23 vanuit het Franse doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd. Haar naam komt voor op een lijst van gevangenen in Belfort achter no.14. Dit betekent dat zij een vergeefse poging heeft ondernomen om Zwitserland binnen te komen, is opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Belfort. Belfort ligt dichtbij de Frans-Zwitserse grens.

Arend was handelsreiziger en woonde in Brussel toen hij in 1927 werd opgeroepen voor de dienstplicht. In verband met zijn werk kreeg hij 1 jaar uitstel. In 1928 vervulde hij als soldaat zijn dienstplicht bij het 4e Regiment Infanterie.
Arend was getrouwd met E.G.J. Cloetens en woonde in de wijk Molenbeek in Brussel. Hij kreeg samen met haar een dochter: H......(*1936)

Hoewel hij al sinds 1919 in BelgiŽ woonde, werd hij bij de algemene mobilisatie van 1939 weer onder de wapenen geroepen. Soldaat Berkleij werd ingedeeld bij 1-III-28 R.I. Na de Nederlandse capitulatie in 1940 ging hij met groot verlof. Arend Berkleij ging terug naar BelgiŽ. Vandaar uit is hij via Frankrijk en Spanje in Engeland aangekomen in mei 1942. Bij Koninklijk Besluit werd hem voor deze Engelandvaart de dapperheidonderscheiding het Kruis van Verdienste toegekend.
In Engeland werd Arend meteen weer opgeroepen in werkelijke dienst en geplaatst bij het Detachement Londen. Na een intensieve training werd hij als commando geplaatst bij No 2 Dutch Troop I-A Commando. Als commando maakte hij enkele acties mee in het Verre Oosten. Na de zomer van 1944 kwam Arend terug in Engeland en werd op 3 september 1944 geplaatst bij de Irenebrigade en vertrok op 4 september 1944 naar het vasteland van Europa.

Een dagboekverslag van de gevechten rond Tilburg beschrijft wel hoe Arend om het leven is gekomen:
'Bij de gevechten voor Tilburg waren we juist bezig over een rivier een bruggenhoofd te vormen. Korporaal  Berkleij (Hij kwam uit Brussel, getrouwd en had een dochtertje) en ik kwamen het eerst over en werden hevig onder vuur genomen door Duitse sluipschutters. Berkleij kreeg een kogel door zijn hoofd en zijn helm vloog af.  Ik lag twee  meter bij  hem vandaan. Tegen die kale dijk hadden we helemaal geen dekking. Ik probeerde hem nog te helpen,  maar zag wel dat het te laat was: zijn schedel was opengebarsten en ik kon zijn hersens zien.'

Op 24 oktober 1944 raakte hij dus zwaargewond bij gevechten rond Tilburg en op 29 oktober 1944 overleed hij aan zijn verwondingen in Amiens, Frankrijk. Op verzoek van de familie werd hij begraven in Brussel. Daar rust hij in een geallieerd erehof in een Nederlands oorlogsgraf.

Webmaster Van de Velde heeft over een aantal onduidelijkheden (geloof en plaats van overlijden) contact opgenomen met de Oorlogsgravenstichting, in de persoon van dhr. Teeuwisse. Deze berichtte als volgt:

"Na de oorlog berichtte het ministerie van Oorlog ons dat korporaal A. Berkleij op 25 oktober 1944 zwaar gewond is geraakt bij gevechten rond Tilburg en dat hij aan zijn verwondingen overleden is op 29 oktober 1944. De plaats van overlijden werd niet vermeld. Omdat de heer Berkleij voor de oorlog  woonachtig was in Brussel, BelgiŽ hebben wij daar navraag gedaan naar een overlijdensakte. De gemeente berichtte ons in 1953 dat naar aanleiding van een vonnis van het Tribunaal 1e aanleg te Brussel de datum en plaats van overlijden is vastgesteld op Amiens, Fr. 29 oktober 1944. 

Via de gemeente Brussel kwamen wij in contact met de weduwe van de heer Berkleij. Zij berichtte ons dat zij een kopie had van een overlijdensbericht waarin vermeld staat dat hij te Amiens is overleden op 30 oktober 1944. De datum is later gewijzigd in 29 oktober 1944. Helaas hebben wij geen kopie van dat bericht. Wat betreft het geloof van de heer Berkleij. Het was zijn eigen opgave dat hij katholiek was. Dat blijkt uit zijn militaire registratie. Ook zijn weduwe vermeldde katholiek op het verificatieformulier en op haar verzoek hebben wij op de grafsteen een kruisteken aangebracht."