Achternaam Bijlsma Tussenvoegsels  
Voornaam Anton Cornelius Voorletters A.C.
Rang Sold.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats Vernum Geboortedatum 04-03-1919
Overlijdensplaats St.Joris-Winge, (B) Overlijdensdatum 07-09-1944

Begraafplaats Stadsbegraafplaats te Leuven
Gemeente Leuven
Provincie Brabant
Land BelgiŽ
Vak  
Rij  
Nummer 1

De scoutcars en pantserwagens van de Prinses Irene Brigade, die op  6 september 1944 vanuit het bevrijde Leuven kwamen, waren behangen met bloemen. In jubelstemming trok de colonne, met de Recce (verkenningsafdeling) voorop, via deze weg naar Beringen. Vlak voor St.Joris-Winge, werd er plotseling vooraan gestopt, vanwege een exploderende granaat, waardoor verschillende voertuigen in elkaar schoven. Totaal onverwacht werd de voorste gevechtsgroep van voren en van de rechterflank beschoten door Duitse kanonnen en mitrailleurs. De eerste recce scoutcar werd buiten actie gesteld, doordat chauffeur Henk de Groot werd getroffen door een sniperkogel. Alle wagens stonden daardoor stil en iedereen moest de wagens uit om verdedigende posities in te nemen. Enkele  Duitse ďSP gunsĒ, ofwel geschut dat op eigen kracht kon verplaatsen, stonden  op ong. 600 meter zijwaarts bij een boerderij gedekt door struikgewas.

De Duitse artillerie, die stond opgesteld op het hoger gelegen Tafelbos nabij Kolverendries, beschoot dit kruispunt Leuvensesteenweg/ Tweevijverstraat. Bij deze beschietingen werden motorrijder Anthoon Bonte en soldaat Anton Bijlsma zwaar gewond. Zij overleden later aan hun verwondingen.

De manschappen van de Brigade zochten dekking in droge sloten langs deze weg en tijdens de Duitse beschietingen bracht de artillerie van de Brigade in korte tijd anti-tankgeschut en zeven ponders in stelling. Nadat ook nog Britse tanks werden ingezet, bleek enkele uren later, dat de meeste Duitse artillerie buiten gevecht was gesteld of verdreven.

De gevechten duurden bijna vijf uur en er vielen in totaal vijftien gewonden en drie doden aan de kant van de Brigade. De materiŽle verliezen bedroegen zeven voertuigen en een motorfiets.

 

Anton, staande 3e van  links tijdens zijn opleiding

 

De trouwfoto van Anton  en May op 6 april 1942, links van Anton zijn vriend en 'bestman' H. Bergman

Anton en zijn vrouw May met hun baby Anna Lily, die was geboren op 9 oktober 1942