Achternaam Levi   (schuilnaam M. Rodrigues)  Tussenvoegsels  
Voornaam Abraham Voorletters A.
Rang Sold.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats Assen Geboortedatum 30-07-1910
Overlijdensplaats Brussel, provincie Brabant

(Gewond geraakt in Broekhoven)

Overlijdensdatum 31-10-1944

Begraafplaats Stedelijke Begraafplaats Evere te Brussel
Gemeente Brussel
Provincie Brabant
Land België
Vak 10
Rij 18
Nummer 36

Greta Cato Mendels was geboren op 30 december 1910 in Almelo. Midden jaren dertig was ze als verpleegster werkzaam in Amsterdam. In 1937 trouwde ze hier met de uit Assen afkomstige Bram Levie. Op de trouwakte werd echter een fout gemaakt: er werd een ‘e‘ weggelaten en sindsdien was het ‘Levi’ in plaats van ‘Levie’, zoals de familienaam eigenlijk luidde. Ze woonden in Assen waar op 14 oktober 1940 een doodgeboren kindje ter wereld kwam.

Abraham ("Bram") was vertegenwoordiger bij de manufacturen- en stoffengroothandel van zijn vader, Jozeph Benjamin Levie uit Assen. Greta en Bram zagen geen toekomst meer in Nederland en wilden het land uit vluchten. Via via kwam Bram in contact met de 24-jarige stoffenhandelaar, en tevens districtsleider van de OD, Johannes Jannes uit Utrecht. Hij zorgde ervoor dat Bram en zijn vrouw deel konden uitmaken van een groep die per schip Nederland wilden verlaten. Zonder bagage en zonder medeweten van de familie,  vertrokken ze op 19 november 1941 vanaf het station Assen naar een verzamelpunt in Utrecht. Hier ging de reis op 21 november 1941 verder naar Hoek van Holland. (Voor meer info over hun 68-urige reis: zie Engelandvaarders" elders op deze website) Bram gebruikte uit veiligheidsoverwegingen de schuilnaam Rodriguez.

De Duitsers hadden bij het gehucht Broekhoven, nabij Tilburg, aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens.  Door het drassige en zeer open terrein en door de gevreesde 88 mm kanonnen van de Duitsers konden de tanks niet verder oprukken. Desondanks rukte op 25 oktober 1944 de 2e gevechtsgroep (o.l.v. kapitein van de mariniers H. Arends) onder zwaar artillerie- en mortiervuur op, maar werd ten zuiden van de Leij tot staan gebracht. Ondanks herhaalde pogingen, lukte het niet om over de Leij te komen. Het zwaartepunt van de Duitse verdediging lag in en om een groot fabriekcomplex van Verschuuren-Piron bij Broekhoven, welk complex niet veel last ondervond van het Engelse artillerievuur.

De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce-hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van de Duitse artillerie. Hierdoor sneuvelde G.Dijkstra en vielen zeer veel gewonden. Infanteristen konden op een gegeven moment ook niet verder meer en groeven zich in. Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijk post uitgeschakeld ten koste van nog eens vier doden (W.G. Veerman, J. Buytelaar, E. Alvares en A. Berkleij) en een groot aantal gewonden, w.o. Abraham. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Brussel, waar hij  op 31 oktober 1944 aan zijn verwondingen overleed.

Greta Cato Levi-Mendels  keerde met haar twee jaar oude zoon Ronald Bernhard na de oorlog terug naar Nederland en woonde tot aan haar overlijden in 2002 in Utrecht.