Achternaam Martens Tussenvoegsels  
Voornaam Gerardus Voorletters G.
Rang Sold.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats Haarlem Geboortedatum 28-02-1919
Overlijdensplaats Ranville, Fr. Overlijdensdatum 18-08-1944

Begraafplaats Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente Rhenen
 
Provincie Utrecht
Land Nederland
Vak  
Rij 8
Nummer 43

De ouders van Gerard waren voorslaander Gerardus Martens (*1881) en Anthonia Francisca Bijster. Ze trouwden op 23 mei 1906 in Haarlem. Ze kregen twee kinderen: Margaretha (*1907) en Gerardus (1919).
Hoe en wanneer Gerard bij de Prinses Irene Brigade is gekomen, wordt nog onderzocht.

's Morgensvroeg op 17 augustus 1944 ontving de Brigade het codewoord Paddle, wat zoveel betekende dat de Duitsers de voorste linies hadden verlaten. Krijgsgevangen Polen en Duitsers bevestigden dat hun divisie op de terugtocht was. Men vertrok richting Varaville, naar het dorpje Le Bas De Brčville, alwaar de Duitsers flink hadden huisgehouden. Ze wisten gemakkelijk de ondermijnde Duitse stellingen te nemen, waar ze enkele dagen verbleven. Het Brigade hoofdkwartier zetelde vlakbij in het prachtige kasteeltje Rineauville.

Gevechtsgroep I en III van de Brigade rukte op naar het oosten waar geallieerde troepen erin slaagden met behulp van baileybruggen de rivier Dives over te steken. De 3de Para Brigade die ten zuiden van de Irene brigade optrok, ontmoette halverwege de weg naar Dozulé zware tegenstand, waarna drie dagen van niet succesvolle aanvallen volgden. De Irene Brigade bleef in haar stelling tot 20 augustus, waarna ze Varaville bevrijdde en 21 augustus Perriers bereikte. Inmiddels hadden de Duitsers zich teruggetrokken van Dozulé en werd dit plaatsje 21 augustus ingenomen door de 3de Para Brigade, waarna er bij Annebault werd gevochten en de Duitsers zich daar ook terugtrokken. De Irenebrigade kreeg hier geen gevechtstaken toebedeeld, maar werd ingezet voor patrouille en verkenningsdiensten. Toch leverde dat ook gevaren op: bij het weghalen van Engelse gewonden uit een mijnenveld, dook G. Martens in een schutterput met daarin een boobytrap en handgranaten, toen hij probeerde te dekken voor een naderend vliegtuig en verloor daarbij het leven.


De graven van Wm. Lammers en sld. N. den Breejen in Ranville