Achternaam Groot Tussenvoegsels de
Voornaam Henricus Gerardus Voorletters H.G.
Rang Korp.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats Geertruidenberg Geboortedatum 21-03-1914
Overlijdensplaats St.Joris-Winge (BelgiŽ) Overlijdensdatum 06-09-1944
 
Begraafplaats Nederlands ereveld Loenen
Gemeente Apeldoorn
 
Provincie Gelderland
Land Nederland
Vak E
Rij  
Nummer 1054

 

Henk in het opleidingscentrum van het Vreemdelingenlegioen te Sidi Bel Abbas (Algerije)

In oktober 1937 ging Henk de Groot vanuit Zuid- Limburg naar Noord-Frankrijk, waar hij op 2 November 1937 in Mezieres bij het Vreemdelingenlegioen tekende. (Meer details over het Legioen kunt u lezen op de interessante site van Frans Jansen:www.kwaak99.demon.nl)
 

Op 28 november1943 vertrok Henk de Groot met tien andere rekruten vanuit Algerije richting Engeland en sloot zich korte tijd later aan bij de Prinses Irene Brigade. Hij werd hier ingedeeld bij de Recce. In augustus 1944 landde hij in NormandiŽ en trok toen door richting BelgiŽ, waar hij op 7 september aankwam bij een dorpje net buiten Diest:

"Een Duitse tank van het Tijgertype nam bij St-Joris-Winge de Nederlandse colonne onmiddellijk onder vuur bij de toegang van het dorp. De Brencarrier co-chauffeur Henk de Groot werd dodelijk getroffen in het eerste voertuig van zijn verkenningsafdeling, maar zijn chauffeur wist te ontsnappen langs de beek," verhaalde getuige Joseph Favier uit St. Joris-Winge.

'De Duitsers hadden de overval zeer goed opgesteld. Een tank achter een voertuigwrak op de weg, welke vol wrakken lag, had het mitrailleurvuur op de voorste gepantserde verkenningswagen geopend en door een schot door de schietsleuf werd mitrailleurschutter De Groot gedood.'

Hieronder ziet u zijn 1e graf nabij de kerk te St.Joris-Winge. Later is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Ereveld te Loenen.