Achternaam Burgt Tussenvoegsels van der
Voornaam Wilhelm Christian Voorletters W.C.
Rang Sold.
Mil. Onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats Terschelling Geboortedatum 11-04-1923
Overlijdensplaats Overloon Overlijdensdatum 16-10-1944

Begraafplaats Overloon War Cemetery
Gemeente Boxmeer
Foto: G. Berkers
 
Provincie Noord-Brabant
Land Nederland
Vak IV
Rij D
Nummer 13

De ouders van  Wilhelm ("Wil") waren  de uit Velsen afkomstige machinist/stuurman Jacobus van der Burgt en de uit Schoonoord (Dr.) afkomstige onderwijzeres Jacoba Vossers. Zij trouwden op Terschelling op 2 januari 1919. Ze kregen samen vier kinderen: Jacobus Gerrit van der Burgt (*1919- ?), Gerrit Johan van der Burgt (*1921-?), Wilhelm Christian (Wil) van der Burgt (1923-1944) en tenslotte Dorette Antonia Ida van der Burgt (*1925).


  Wil met zijn zusje Dorette in 1927 (Bron: Fam. Geldoff)                                                             v.l.n.r Gerrit, Dorette, Jacobus en Wil ong. 1934 (Bron: Fam. Geldoff)

Wil had met goed gevolg het gymnasium doorlopen en werkte daarna als waterbouwkundige bij Rijkswaterstaat. Hij woonde vanaf 1930 achtereenvolgens in Vlissingen, Veere en tenslotte in Kamperland, gem. Wissenkerke. Zijn ouders verhuisden in 1944 vervolgens naar Kerkpad 6 te Nijmegen.

 

Controlelijst (bron: G.W. Berkers)                                                                                                                                                             Overlijdensverklaring van de Royal Ulster Rifles (bron: G.W. Berkers)

Wil maakte pas elf dagen deel uit van de Headquarters van de Prinses Irene Brigade en werd meteen gedetacheerd als tolk-soldaat bij de 2nd Royal Ulster Rifles. Hij was  pas 21 jaar toen hij op 16 oktober 1944 om het leven kwam bij gevechten nabij Overloon. Details daarover ontbreken nog.
Zijn ouders plaatsten op 27 oktober 1944 een overlijdensannonce in De Gelderlander: "In het strijdgewoel nam God van ons, onze zoon".
Ondanks zijn Nederlanderschap is hij als enige begraven op de British War Cemetery te Overloon. Dit laatste heeft vermoedelijk te maken met het feit dat hij door de Irene Brigade als tolk was uitgeleend aan de Engelsen.

Overlijdensadvertentie van Wil


Bron:
Ludmilla van Santen en leden van www.stamboomvragenforum.nl