Achternaam Deutekom    
Voornamen Johannes Voorletters J.
Rang Sold.    
Mil. onderdeel Kon.Ned.Brig.Prinses Irene    
Geboorteplaats Leiden Geboortedatum 07-09-1918
Overlijdensplaats Wolverhampton, Staffordshire Overlijdensdatum 11-04-1943
Begraafplaats:        Borough Cemetery te Wolverhampton  
emeente Wolverhampton  
Provincie Staffordshire
Land Verenigd Koninkrijk
Vak WP
Nummer 27

De moeder van Johannes was Jansje Fiolet (*1888) uit Delft. Zij kreeg drie kinderen: Johannes (1918-1943), Martinus Johannes (1921-1999) en Floris Adrianus (*1925). Op 9 januari 1926 trouwde ze in Delft met Johannes Deutekom en werden haar drie kinderen gewettigd.

Eind dertiger jaren is Johan naar Spanje vertrokken om daar tegen de fascisten van Franco te vechten. Deze zgn. Spaanse Burgeroorlog, die van 1936 tot 1939 duurde, was een gewapend conflict tussen republikeinen, communisten (met steun van de communistische Sovjet-Unie), anarchisten en internationale vrijwilligers enerzijds en zogenoemde nationalisten en monarchisten (met steun van Nazi-Duitsland en fascistisch ItaliŽ) anderzijds.

In mei 1938 is Johan bij het Ebron-front gevangen genomen en werd via Zaragoza naar het klooster San Pedro de Cadella in Belchite overgebracht. Daar heeft hij met andere landgenoten onder erbarmelijke omstandigheden anderhalf jaar gezeten. In juli 1942 werden ze vrijgelaten.

Sake Visser uit Lemmer, een strijdmakker van Johan in Spanje en later ook bij de Irene Brigade, vertelt later het volgende over hem: "En er was een jongen bij ons die geestelijk ziek werd, Deutekom was dat. Hij heeft zich later in Engeland toen hij in dienst was door zín hoofd geschoten, het was hem teveel geworden."

Johannes overleed op 11 april 1943 net buiten het kamp aan de gevolgen van een kogelinslag in zijn hoofd, afgevuurd uit zijn 303 dienstwapen. Johannes was op dat moment geestelijk in de war.

Klik hier voor de overlijdensakte van hem.

Bron: leden www.stamboomvragenforum.nl