Plaquette voor twee soldaten op 12 april onthuld

door Geert Geenen
 

13 feb 2008, 16:38 - BOVEN-LEEUWEN - De plaquette voor de soldaten Marinus Kroon en Raymond Arnoti, die op 7 oktober 1944 in Boven-Leeuwen sneuvelden, wordt op zaterdag 12 april onthuld.

 Dat laat initiatiefnemer Richard van de Velde weten.

Op de plaquette van plexiglas staan de foto's van de twee soldaten en een korte tekst. Ze wordt aangebracht op de zijkant van het oorlogsmonument bij de Boven- Leeuwense kerk. Van de Velde heeft de gedenkplaat in eerste instantie uit eigen zak betaald, maar een oorlogsveteraan en de Vereniging van Oud-Strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene hebben inmiddels de kosten gedeeld.

Marinus Kroon en Raymond Arnoti maakten deel uit van de Prinses Irene-brigade. Ze waren die bewuste oktobernacht ondergebracht in de boerderij van de familie Bull aan de Florastraat. Nadat de Duitsers bij Wamel de Waal waren overgestoken en 47 dijkwoningen in brand hadden gestoken, schoten ze tenslotte de twee jonge soldaten op de Florastraat dood. Beiden werden nog diezelfde dag begraven in Horssen, waar hun graven nog steeds te zien zijn.

Beusichemer Van de Velde, wiens vader ook in dezelfde brigade vocht, nam afgelopen herfst het initiatief tot een herinneringsteken voor de twee soldaten. Bij de gemeente kreeg hij in eerste instantie nul op het rekest. West Maas en Waal vond dat er al genoeg oorlogsmonumenten waren.

Berichten in deze krant leverden een aantal ooggetuigeverslagen op, onder meer van Wim Bull (die toen 10 jaar was) en Wim de Heuvel (destijds 22). Nadat burgemeester Thomas Steenkamp met deze twee en Van de Velde had gesproken, gaf hij alsnog zijn fiat aan een plaquette. De gemeente gaat de gedenkplaat onderhouden.
Bij de onthulling van de plaquette in Boven-Leeuwen, op 12 april, zullen ook een broer en een zus van de gesneuvelde soldaat Marinus Kroon aanwezig zijn. Beiden zijn hoogbejaard en wonen in Lisse.

In Engeland wist Richard van de Velde een zoon van de zus van de andere soldaat, Raymond Arnoti, op te sporen. Van de Velde: "Die man, ook al achter in de zeventig, was uitzinnig van vreugde, toen hij over dit initiatief hoorde. Hij had als kind zijn oom nog gekend. Jammer genoeg kan hij niet naar Boven-Leeuwen komen."

Intussen heeft Van de Velde het programma voor de onthulling min of meer rond. Jaap Kroon zal namens de nabestaanden het woord voeren. Verder houden burgemeester Steenkamp en voorzitter Hemmes van de Prinses Irene- brigade een toespraak. Fanfare Sint-Willibrord speelt. En ook de plaatselijke Mariaschool wordt bij de plechtigheid betrokken.

Van de Velde: "Ik ben met dat laatste erg blij. Het is belangrijk dat dit verhaal ook voor de jonge generatie gaat leven. Ik denk er dan ook over om alles nog eens op school te gaan vertellen. "

Richard van de Velde is intussen weer druk met de voorbereidingen voor een nieuwe plaquette. Deze komt in het Belgische Sint-Joris-Winge, waar drie mannen van de Prinses Irene-Brigade in 1944 sneuvelden.

- Richard van de Velde zoekt foto's van de boerderij van Grad van Elk aan de Van Heemstraweg in Boven- Leeuwen. Ook hier verbleven destijds soldaten van de Prinses Irene brigade. Mail: r.velde@hetnet.nl