Ooggetuigeverslag van H. van den Berg - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Ooggetuigeverslag van H. van den Berg

Tocht door België
De "Brigade Prinses Irene" in september 1944 te Sint-Joris-Winge

Oogetuigenverslag van
Herman van den Bergh
Brigadestaf/signals
Den Haag

Wat een goed idee om voor de drie gevallenen bij St Joris Winge een plaquette te onthullen. Aangezien het maar een minuut scheelde of mijn naam was er ook komen te staan volgt hier een kleine aanvulling op het overigens uitstekende verslag van It.Badings.
Onze white scoutcar (een open pantserwagen ingericht tot signalwagen ) was van de Brigadestaf gedetacheerd bij de commandant van de derde Gevechtseenheid en reed vlak achter de jeep van majoor Huber en vlak voor de brenguncarriers. Misschien was er een commando geweest om afstand te houden, maar dit was niet opgevolgd.
De bemanning van onze pantserwagen bestond uit Hugo Nijkerk wagencommandant, Johnny Brugge chauffeur en ik signaller. Toen de Duitse tanks het vuur openden, kwam sergeant Maj.Braak naar onze wagen en riep: “Allround Defence” ons (Johnny en mij) een plaats aanwijzend rechts voor de wagen vlakbij de plek waar Bijlsma met zijn motor lag. Wij lagen nog niet of de granaten begonnen bij ons in te slaan. Johnny en ik keken elkaar aan en wij realiseerden ons dat wij ongedekt en met een geweertje niets tegen tanks konden doen, dus sprongen wij over de weg in de greppel links bijna op de majoor en sergeant-majoor die daar ook dekking hadden gezocht net als twee Engelse dispatchriders die riepen "El Alamein all over again".
Ik schrijf dit omdat er twee lessen voor jonge militairen uit te leren zijn:
  • 1e rijd nooit in een colonne dicht op elkaar,ook al lijkt het veilig
  • 2e bij een bevel, dat duidelijk geen zin heeft, volg je jouw eigen gezonde verstand; het redt je leven en spaart je voor acties die wel zin hebben.

Het is misschien nog goed te vermelden, dat Hugo Nijkerk die in de wagen bleef, tevergeefs radiocontact zocht met de Brigadestaf. Deze had  waarschijnlijk ook dekking gezocht. Hij werd echter gewond aan zijn hoofd toen de wagen in brand vloog. Hij werd naar Brussel afgevoerd. Johnny en ik moesten wachten op een nieuwe white scoutcar en daardoor misten we de acties in Beringen.
De uitgebrande White Scoutcar was te zien in het voortreffelijke Marschall-museum in Zwijndrecht, waar alle types materieel van de Tweede Wereldoorlog stonden. Hij is later overgebracht naar Overloon.

Terug naar de inhoud