Bonte, A. - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Bonte, A.

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Bonte
Voornaam:   Anthoon
Voorletters: A.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Rotterdam
Geboortedatum: 13-08-1914
Overlijdensplaats: St.Joris-Winge, (B)
Overlijdensdatum: 06-09-1944  
Begraafplaats: Stadsbegraafplaats te Leuven
Gemeente: Leuven
Provincie: Brabant
Land: België
Vak:  
Rij:  
Nummer: 2       

Bron foto grafsteen: OGS   

De ouders van Anthoon waren sleper Anthoon Bonte (*1884) en Kaatje Zwarts (*1884). Ze trouwden op 1 juni 1910 in Rotterdam. Ze kregen op de Lambertusstraat 27b in Rotterdam samen vijf kinderen:
  • Gerard (*1911)
  • Barend (*1912)
  • Anthoon (1914-1944)
  • Kaatje "Tinie" (*1916)
  • Johan (1923-1985)

Anthoon is op 22 april 1936 naar Johannesburg in Zuid-Afrika geëmigreerd en werd in 1940 opgeroepen voor militaire dienst. Begin 1941 is hij in Wolverhampton aangekomen en kreeg daar zijn opleiding. Hij maakte als ordonans deel uit van GG III.

      
Anthoon Bonte

Bij de doortocht door België op 6 september 1944 deed de colonne van de Prinses Irene Brigade ook het dorpje St. Joris-Winge aan, ong. 10 km noordelijk van Leuven. Hier liep ze in een hinderlaag. Ooggetuige Joseph Favier vertelt hierover:

'De overige Duitse tanks van hetzelfde type hadden post  gevat op de Kolverendries op het hoger gelegen Tafelbos en beschoten van daaraf de Leuvensesteenweg op een voor hen meest  onbeschutte en zichtbare plaats: ongeveer het kruispunt met de Tweevijverstraat.  Ongelooflijk voor ons burgers die al dat komen en gaan der invasietroepen hadden  meegemaakt. Meteen viel al het eerste projectiel op motorrijder A. Bonte, die  nog op zijn stilstaande motor zat. Hij was een dienstplichtig jongen uit  Zuid-Afrika en de verbindingsverantwoordelijke van de colonne. Hij raakte  hierbij zeer zwaar gewond en overleed later in een ziekenhuis.'

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Getuige de opmerking van Ireneman Guurt van der Tas had Anthoon wel gevoel  voor humor:
'Om het overigens saaie leventje  in Frinton wat op te fleuren, ondernam ik een paar orgelconcerten in de St.  Ninian's Parish Church.De opkomst was goed en de opbrengst voor het Rode Kruis.  Tijdens de voorbereidende oefeningen kwam 'n zekere Bonte, schilder uit  Johannesburg, dikwijls bij mij op het orgel. Tussendoor vroeg hij speciaal voor  hem een paar mooie melodieën van geestelijke liederen te spelen, onder andere  "Daar juicht een toon.."

 
Oorspronkelijk graf met houten kruis                      Belgische vaandelwacht bij nieuwe grafzerken in 1961

In mei 2019 is in St. Joris-Winge een monument met plaquette van deze drie slachtoffers onthuld. Klik hier voor meer informatie.

Het oorlogsherinneringskruis van Anthoon met de gespen Krijg te land 1940-1945 en Normandië 1944. Bovenaan de bijbehorende maton
Terug naar de inhoud