Buijtelaar, J.C.
Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Buijtelaar
Voornaam: Johannes Cornelis
Voorletters: J.C.
Rang: Sergt.Mariniers Mil.
Onderdeel: Ged.Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Den Haag
Geboortedatum 28-05-1915
Overlijdensplaats: Tilburg
Overlijdensdatum: 25-10-1944
Begraafplaats: Gem. begraafplaats te Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland
Vak: K.K.
Rij: 4
Nummer: 175
Bron foto grafsteen: OGS
1e graf
De ouders van Johan waren Johannes Cornelis Buijtelaar (1882-1976) en Pieternella Middendorp (1883-1967). Samen kregen ze op de Ampèrestraat in Den Haag drie kinderen:
- Pieternella ("Nel") 1914-2004, in 1934 getrouwd met Leo Raymaakers. In 1954 geëmigreerd naar Calgary in Canada.
- Johannes Cornelis (1915-1944)
- Anton Reinier (1916-1935)
Johan in Zuid-Afrika (bron foto's: Raymaakers website)
Johan maakte bij de Brigade deel uit van de sectie mariniers en kwam bij de veldtocht terecht nabij Tilburg. Hier hadden de Duitsers bij het gehucht Broekhoven aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens. Door het drassige en zeer open terrein en door de gevreesde 88 mm kanonnen van de Duitsers konden de tanks niet verder oprukken. Desondanks rukte op 25 oktober 1944 de 2e gevechtsgroep (o.l.v. kapitein van de mariniers H. Arends) onder zwaar artillerie- en mortiervuur op, maar werd ten zuiden van de Leij tot staan gebracht. Ondanks herhaalde pogingen, lukte het niet om over de Leij te komen. Het zwaartepunt van de Duitse verdediging lag in en om een groot fabriekcomplex van Verschuuren-Piron bij Broekhoven, welk complex niet veel last ondervond van het Engelse artillerievuur.
De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce-hoofdkwartier, maar zij werden daar 'uitgepeild' en bedolven onder een spervuur van de Duitse artillerie.
Voor die colonne uit gingen drie verkenningssecties, waarvan een sectie uit Nederlandse mariniers bestond. Zij kwamen onder Duits mitrailleurvuur te liggen. Daarbij raakte sergeant der mariniers J.C. Buijtelaar zwaar gewond en bezweek spoedig aan zijn verwonding.
'We lagen vlakbij dat bruggetje in Broekhoven (Tilburg) in een greppel en er kwam een mof met en witte zakdoek onze richting op. Sergeant Buijtelaar ging met een paar van zijn mannen naar die man en liep in een hinderlaag. Enkele Duitsers werden gevangen genomen, maar de sergeant was ondertussen al doodgebloed.'
Nadat krachtig artillerie- en mortiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijk post uitgeschakeld ten koste van nog eens drie doden (W.G. Veerman, E. Alvares en A. Berkleij) en een groot aantal gewonden.
Veldhistoricus Joey van Meenen maakte voor het Mariniersmuseum in Rotterdam een video over de Mariniers in de Prinses Irenebrigade. Hierin volgt hij in het bijzonder marinier Johan Buijtelaar, die omkwam in de strijd om Tilburg.
Met dank aan Nel Raymaakers