Paauwe, R.C.
Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers Veldtocht
Achternaam: Paauwe
De ouders van Bob waren de Amsterdamse onderwijzer Adrianus Robertus Paauwe (*1884-1923) en Wilhelmina Adriana Lucassen (*1882-1945). Ze trouwden op 18 december 1907 in Amsterdam en kregen samen vijf kinderen:
Voornaam: Robertus Cornelius
Voorletters: R.C.
Rang: Sold.
Mil. Onderdeel: Kon.Ned.Brig.Prinses Irene
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 24-11-1917
Overlijdensplaats: Vrouwenpolder
Overlijdensdatum: 17-03-1945
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Land: Nederland
Vak:
Rij: 8
Nummer: 45
Bron foto grafsteen: R. van de Velde
- Elisabeth Johanna Wilhelmina (1908-1989) getr. in 1929 in Haarlemmermeer met Ferdinand Bartholomeus Meijer
- Willem Hendrik Adriaan (*1911),
- Anna Maria "An" (*1914),
- Maria Anna Catharina (*1915),
- Robertus Cornelius "Bob" (*1917-1945).
Bob woonde van juli 1934 tm. april 1938 in Den Helder. Hier was hij leerling vliegtuigmaker op de basis De Kooy. (zie foto's hierboven) Vervolgens verhuisde hij naar de IJweg 21 in Halfweg en in 1940 naar Amsterdam en Haarlem.
Bob ging in Haarlem op 10 juni 1942 in ondertrouw en trouwde op 15 juli 1942 met de Française Madie R. Legru. Zij kregen samen twee dochters. Op 19 september 1942 in Haarlem: Elisabeth Marie en op 13 juli 1944 in het Franse Enghien-les Bains (Val d'Oise) Francoise Wilhelmine.
Bij het onderzoek naar het overlijden van Bob kwam de webmaster in contact met C. Meijer, een neef van hem. Hij mailde hem het volgende:
"Madie kon moeilijk aarden in Nederland, kreeg geen werk en had last van heimwee. Bob was ook werkloos en het gezin kon nauwelijks het hoofd boven water houden. Ze werden door familie geholpen aan voedsel en kleding. Madie besluit voor juli 1944 terug te keren naar Frankrijk. Bob heeft zijn vrouw en kinderen met behulp van een bootje via de Biesbos overgebracht naar het zuiden van het land.
Het verhaal gaat dat zij in Tilburg een kerk waren in gevlucht en via de pastoor in contact kwamen met mensen van het verzet, die er voor zorgde dat zijn gezin het land uit kon komen. Parijs was nog niet bevrijd voor juli 1944. Zij vestigde zich bij familie in Enhien-Les Bains, een voorstad van Parijs.
Bob keerde terug naar Haarlem, maar als de Duitsers in oktober 1944 besluiten dat alle mannen tussen de 17 en 40 tewerkgesteld moesten worden in Duitsland, besloot hij om ons land te verlaten en naar zijn vrouw en kinderen in Parijs te gaan. Het was een gewaagde onderneming met veel risico's. Bob kwam ook via de Biesbosch in Tilburg terecht, waar hij met Schotse gevechtseenheden in contact kwam. Toen hij vernam dat er ook Nederlandse eenheden waren die om soldaten verlegen zaten en er uit zijn identiteitspapieren bleek dat hij een dienstplichtige Nederlander was, werd hij in contact gebracht met de Prinses Irene Brigade, die daar op dat moment actief waren." Na een korte opleiding in Leoplodsburg werd hij aan de Brigade toegevoegd.
Op 17 maart 1945 kwam Bob om het leven toen hij in de bossen tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder samen met zijn collega instructeur Jans Wieringa een achtergebleven stuk Duits geschut onklaar wilde maken door een granaat in de loop te schuiven. De Duitsers hadden echter een granaat aan de bovenzijde van de loop achtergelaten, waardoor beide mannen het leven verloren.
Op 17 maart 1945 kwam Bob om het leven toen hij in de bossen tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder samen met zijn collega instructeur Jans Wieringa een achtergebleven stuk Duits geschut onklaar wilde maken door een granaat in de loop te schuiven. De Duitsers hadden echter een granaat aan de bovenzijde van de loop achtergelaten, waardoor beide mannen het leven verloren.
Op de rechtse foto Bob en rechts zijn broer Willem Hendrik Adriaan Paauwe
Foto's van Bob's eerste begrafenis in Vrouwenpolder
Het laatst bekende adres van Madie Legru was in 1946: Avenue des Hirondelles 9bis in Eaubonne.
Voor de herbegrafenis van Bob op de Grebbenberg in 1981, werd zijn gezin in Frankrijk opgespoord en uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Zijn twee dochters Marie en Wil reisden naar Nederland en zochten contact met hun Nederlandse tak van de familie. De zusters, die geen woord Nederlands spraken raakten verdwaald en kwamen tenslotte via allerlei omzwervingen bij hun familie in Badhoevedorp terecht. Kort daarop was de herbegraving van Robertus op de Grebbenberg, waar de familieleden Madie R. Legru en haar man (zij was inmiddels hertrouwd), haar dochters, de familie Paauwe en de familie Meijer bij aanwezig waren.
Met dank aan C. Meijer en F.W. Paauwe