J.E Trip - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

J.E Trip

Erelijst gesneuvelden > Namenlijst slachtoffers VK
Achternaam:Trip
Voornamen: Jan Engelinus
Voorletters: J. E.
Rang: Soldaat
Mil. onderdeel: Nederlandse Troepen   
Geboorteplaats: Vriescheloo gemeente Bellingwolde
Geboortedatum: 01-05-1918
Overlijdensplaats: Llandudno, Wales
Overlijdensdatum: 26-11-1940
Begraafplaats: Hull Eastern Cemetery in Kingston u/ Hull
Land: Verenigd Koninkrijk

Foto laatste grafsteen op de Hull Eastern Cemetery in Kingston u/ Hull (Bron: Barbara Haymer)

Jan Engelinis Trip werd geboren op 1 mei 1918 te Vriescheloo gemeente Bellingwolde in de  provincie Groningen. De ouders van Engelinis waren Geert Trip (*1878) en Hinderika Munneke (*1880). Geert was afkomstig van Bonnerveen gemeente Gieten, en Hinderika was afkomstig van Annerveenschekanaal, gemeente Anloo. Ze trouwden in 1902 in Wildervank en kregen de volgende kinderen: Aaltje (1900-1905), Nantje (*1903), Alberdina Jantina (*1905), Geert Trip (1907-1908), Aaltje (*1908), Geert (1911-1987), Jan Engelinus (1912-1940), Engeltje "Angela" Jantje (1913) en Andrea (*1919).

De familie Trip in Vriescheloo, juist voor hun verhuizing naar Engeland.  Helemaal links Jan.  (Bron: A.Trip, Hull)

Het gezin emigreerde op 1 november 1918 naar het Verenigd Koninkrijk. Tengevolge van de Spaanse griep stierven twee van hun acht kinderen binnen een maand na aankomst.  


Geert Trip en  Hinderika Munneke startten een aardappelmeelfabriekje in Lincolnshire. Helaas werd dat geen succes en begonnen ze een zeemanscafé in Hull. (zie foto rechts, Hinderika staat aan de linkerzijde) Er woont heden ten dage nog maar één nakomeling van hen in de buurt van Hull, evenwel wordt de naam nu geschreven als Tripp.

Op 20 augustus 1940 werd Jan, evenals zijn broer Geert, als dienstplichtig soldaat ingelijfd bij het toenmalige Nederlands Legioen.

Geert Trip

Jan kwam terecht bij de 3e compagnie die op dat moment gelegerd was in Porthcawl. Op 2 oktober werd hij overgeplaatst naar Conwy in Noord-Wales. Op 26 november 1940 kwam hij hier op  zijn dienstfiets in botsing met een onoplettende automobilist. Hij raakte hierbij zo ernstig gewond dat hij nog diezelfde dag in het hospitaal te Llandudno overleed. Hij is daardoor het allereerste slachtoffer van de voorloper van de Prinses Irene Brigade te Groot-Brittannië.

Jan Trip

Jan's stoffelijk overschot ligt begraven op de Hull Eastern Cemetery in Kingston u/ Hull, alwaar zijn familie woonde. Zijn toenmalige verloofde Marion raakte door alle gebeurtenissen zodanig in een depressie, dat zij tengevolge van totale uitputting zes weken later ook overleed.
Jan Trip is ook vermeld op de gedenksteen op het Nederlands Ereveld te Mill Hill Cemetery in Paddington-Londen.

Dit is het eerste grafkruis van Jan:
"Private J.E. Trip, Royal Netherlands Brigade"  

Foto: Everard Trip, Canada
 
 
Krantenartikel  over oproep van deze webmaster in ThisisHull van 20 september 2011Met dank aan A.Trip en B. Haymer uit Hull
Terug naar de inhoud