Jan Meijer (kustartillerie) - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Jan Meijer (kustartillerie)

Biografieën oud-leden
Jan Meijer (Bron S. Meijer)

Op 18 december 1939 meldt Jan Meijer zich bij de kazerne in Leeuwarden. Hij begint als gewoon dienstplichtige van de lichting 1939-I bij het Eerste Regiment Veldartillerie. Op 27 april 1940 wordt hij geplaatst bij het Eerste Legerkorps, 2de afdeling, 20ste Regiment Artillerie in de Peel divisie, Vak Erp. Hij wordt direct bevorderd tot Korporaal Titulair. Zijn bevelvoerend officier is kapitein Galle.

Jan Meijer als dienstplichtig militair (Bron S. Meijer)

 
In de vroege morgen van 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Het regiment van Jan was zo slecht bewapend, dat het bevel “Terugtrekken” nog dezelfde avond wordt gegeven. De aftocht gaat via Breda, Zeeuws-Vlaanderen, Brugge, La Panne naar Cherbourg. Daar schepen ongeveer 160 man in op de veerboot “Lady of Mann”. Het schip arriveert om 14.30 uur in Southampton. De manschappen worden direct op de trein gezet naar Haverfordwest, waar ze om ongeveer 02.00 's nachts aankomen.
In juni 1940 wordt de hele groep, intussen aangevuld met meer gevluchte Nederlandse militairen, overgebracht naar een tentenkamp in (Dan-Y-Craig) Porthcawl.
Op 11 januari 1941 wordt de Koninklijke Nederlandse Brigade (later “De Prinses Irene Brigade”) opgericht. Jan Meijer wordt op dezelfde datum bij deze Brigade ingedeeld.

Bron foto: S. Meijer
 
Op 24 februari 1942 vertrekt Jan van hun kamp in Wolverhampton met nog drie collega’s uit Engeland naar Curaçao, waar hij op 1 mei aankomt. Hij wordt ingedeeld bij de Kustartillerie, kustbatterij Steenrijk.

Jan Meijer aan het werk (Bron S. Meijer)

 Jan Meijer met collega's (Bron S. Meijer)

Op 1 februari 1944 wordt hij bevorderd tot Sergeant.
Op 2 november 1944 treedt in Curaçao in het huwelijk met Betsy van Ommeren, die eerder dat jaar vanuit Suriname daar naartoe is gekomen.
Na het opheffen van de Brigade in 1945 wordt Jan overgeplaatst naar het KNIL. Op 26 juli 1950 gaat hij met ontslag wegens opheffing van het KNIL (na de Soevereiniteitsoverdracht van Indonesië). Hij wordt overgeplaatst naar de Koninklijke Landmacht en gaat met groot verlof.
Op 1 oktober 1959 wordt hij ontslagen wegens diensteindiging.
Intussen is het gezin in 1951 verhuisd naar Aruba, waar vandaan Jan en Betsy in november 1975 vertrekken naar Nederland.
Jan overlijdt op 16 juni 1986 zijn vrouw Betsy op 8 augustus 2008.

Met dank aan zijn zoon Sjoerd Meijer
Augustus 2019
 
Terug naar de inhoud