Tocht naar Den Haag - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Tocht naar Den Haag

Bevrijding
Op 8 mei 12.30 uur begon de mars via de Grebbenberg, Utrecht, Woerden, Alphen  a/d Rijn en Leiden naar Den Haag.                 

 
Rechts achterin kpl. Vrouwerff van GG III

'Toen we in Utrecht aankwamen,  konden we vanwege de duizenden samengestroomde mensen nauwelijks stapvoets  rijden. Ik zat op de motorkap en gooide sigaretten naar het publiek. De tonelen  die zich daarbij afspeelden, dat duiken en opspringen gaat elke  voorstellingsvermogen te boven.'


Nabij de Kromhoutkazerne te Utrecht, via de Biltsestraatweg, van Rijksweg 22  naar Rijksweg 12 op weg naar Woerden.


Een warm onthaal van W. Vaders in Amsterdam

'Ik wilde wel graag naar Den Haag, maar  mijn verlangen naar mijn eigen familie was nog groter. In Utrecht ben ik met  mijn motor uit de colonne gereden, op weg naar Amsterdam. Onderweg werd ik als  een solobevrijder ingehaald. Fantastisch! In de straat van mijn ouders in  Amsterdam ontstond zelfs een oploopje.'
 
Het overvolle centrum van Alphen aan den Rijn
Bron foto's:  Nico Nieumeijer

Via de Steekterweg over de hefbrug aan de Gouwsluis te Alphen  aan den Rijn arriveerde op 8 mei 1945 omstreeks 17.00 uur het eerste voertuig van de Prinses Irene Brigade.


Onder de manschappen waren een aantal plaatsgenoten: Aak van  Dam (zie foto hieronder: man met baret), A. Goedemondt, A. van Zoomeren, P. van  Kreuningen, Jo de Munnik en Oskam. Zij werden door buurtgenoten warm onthaald.

"Al turende vanuit het mangat van mijn  tank zocht ik naar bekende gezichten. Pas op het Kerkplein van de Adventkerk in  de Julianastraat gaf ik mijn chauffeur opdracht te stoppen, waarna ik mijn  familie met een hazenbezoekje dacht te gaan begroeten. Iedereen wilde met me  praten en had natuurlijk ook wel trek in een heerlijk sigaret, die ik bij  tientallen kon uitdelen. Na mijn familie te hebben bezocht, ging de tocht verder  richting de kust."


De colonne vertrok via de Rijksstraatweg naar Leiden en vervolgens naar Den  Haag.Doortocht brigade door Leidschendam (Bron T. Sloots)

Hieronder eerst beelden van de intocht van o.a. de Prinses Irene Brigade in Alphen aan den Rijn. Vervolgens van de Bevrijdingsdagen in Leiden.

Terug naar de inhoud