Overzicht activiteiten in het Land van Maas en Waal - Prinses Irene Brigade

Ga naar de inhoud

Overzicht activiteiten in het Land van Maas en Waal

In Nederland
De strijd van de Irene Brigade in het land van Maas en Waal

Even enkele data op een rijtje:

23 sept.    De Irene Brigade komt onder commando van de commandant van het Ie luchtlandingskorps (luitenant-generaal F. Browning) samen met de 43e divisie en een brigade van de garde pantserdivisie.

25 sept.    Verkenningsafdeling houdt verkenning in het land van Maas en Waal en rekent 18 N.S.B.'ers (Nederlandse SS'ers?) in.

26 sept.    De recce bezet een observatiepost in Druten en neemt bedrijvigheid van de vijand waar te Ochten.

's Avonds wordt de recce geplaatst onder bevel van de commandant van de 157 brigade van de Lowland divisie, brigadier Russel geplaatst. Aanvankelijk zou deze door de lucht vervoerd zijn indien er een bruggehoofd gevormd zou zijn in Arnhem.

27 sept.    De verkenningsafdeling meldde bedrijvigheid van de Duitsers te Dreumel, de Duitsers staken de Waal over met medeneming van gestolen fietsen. De aanvullingstroepen van de I.B. evacueerden op die dag, onder granaatvuur vanuit het Reichswald, 400 bejaarden uit Nijmegen.

28 sept.    Een deel van de taak van de recce wordt overgenomen door de 52e verkenningsafdeling.

29 sept.    De Irene Brigade voorkomt de landing van een Duitse roeiboot, schiet deze lek, waardoor 11 Duitsers omkomen door verdrinking en een Duitser zwemmend de overzijde bij Ophemert weet te bereiken. De Brigade blijft een observatiepost in de steenfabriek te Druten bezetten (overdag) en 's nachts een luisterpost te Deest.

30 sept.    Schermutselingen met Duitsers welke in Wamel en Beneden-Leeuwen huizen in brand steken en burgers gevangen nemen en meevoeren.

3 okt.      Artillerievuur op Ochten.

4 okt.     Waarneming van Duitse sleper met vier aken. Britten brengen sleper tot zinken.

5 okt.     Verkenningsafd. wordt overgeplaatst naar Horssen (school en oude kerk), van daaruit wordt de patrouillegang voortgezet onder commando van de commandant van het 79 Field regiment Royal artillery.

6 op 7 okt.    In deze nacht steken Duitsers de Waal over en steken 47 woningen op de dijk van Beneden-Leeuwen in brand. De Irenebrigadiers Arnoti en Kroon komen om bij een patrouille bij een boerderij op die dijk.           

8 okt.     Artillerie bombardement van de Duitsers op Druten. De kerk en woningen om de kerk worden zwaar getroffen. Overtocht van de Duitsers wordt verhinderd door de Irene Brigade.

9 okt.     Royal artillery en geschut van I.B. beschieten met o.a. 25 pounders Duitse schuilnesten in Ochten, Opheusden en IJzendoorn.

10 okt.    Versterkingen in Beneden-Leeuwen door 150 man K.P. (knokploeg), later stoottroepen uit Eindhoven e.o. Deze waren opgeleid door kapt. Raymond Westerling  ("de Turk"). Dit was een triggerhappy groep, ze schoten op alles wat bewoog, ook koeien.

Math. v. Hooff  m.m.v. gegevens Johan van Os, Puiflijk.

Terug naar de inhoud